donderdag 26 maart 2009

Nieuwe ontgrondingen in Spaubeek ?!

Voor de groeve Spaubeek bestaat op dit moment geen ontgrondingvergunning. De laatste vergunning was geldig tot 2006. Zoals u wellicht weet is in de periode dat de vergunning liep niet alles ontgrond. Met name het noordelijke stuk tot aan de omheining en de in de groeve nog aanwezige punt zijn nog te ontgronden. De vraag is nu of dit alsnog moet gebeuren, mede in het kader van de natuurontwikkeling in en om de groeve en de gevreesde nieuwe overlast.



Op dit moment kan dus geen zand gewonnen worden, maar de firma Bruls heeft kort geleden een aanvraag bij de Provincie ingediend om alsnog de resterende delen te mogen ontgronden. Deze aanvraag is nu in behandeling; een ontwerp-besluit is nog niet genomen.

De vergunningaanvraag is gedaan voor een periode van 10 jaar voor het winnen van 700.000 m3 zand. Tijdens de procedure voor een nieuwe ontgrondingvergunning voor de groeve Schinnen werd door de aanvrager aangegeven dat in de eerste jaren van deze eeuw de afzet ca. 30.000 tot 40.000 m3 per jaar was. Bij een dergelijke afzet zal men 20 jaar nodig hebben om de 700.000 m3 af te voeren uit de groeve. En dan is de vraag of dit niet nog langer kan gaan duren, gezien de huidige crisis, ook in de bouw.
Het lijkt er nu op dat de verantwoordelijke overheden geneigd zijn in te stemmen met een ontgrondingvergunning voor 10 jaar. Grond die niet wordt afgevoerd in die periode kan door de ontgronder in de groeve in depot worden gelegd en later worden afgevoerd, waardoor de overlast van de afvoer toch veel langer kan gaan duren.
Daarbij komt nog dat het afwerkplan, voor zover nu bij ons bekend, ook nog kan leiden tot aanvoer van 400.000 m3 grond. Wij maken ons over deze plannen grote zorgen. Die zorgen betreffen de overlast voor de omwonenden, de gevaren vanwege het toegenomen vrachtverkeer in Spaubeek en de verstoringen van de natuur en het landschap. Veel van de natuur die zich de laatste jaren in de groeve heeft ontwikkeld zal moeten worden verwijderd. Ook zal de afwerking van de groeve lang op zich laten wachten.

U zult begrijpen dat we als Milieugroep op zijn zachts gezegd niet gelukkig zijn met deze ontwikkelingen. Wij beraden ons thans op onze reactie op de vergunningaanvraag. Als de provincie een ontwerp-besluit heeft genomen zal dat worden bekendgemaakt via de regionale dagbladen en op de website van de provincie. Iedereen kan dan gedurende zes weken zijn zienswijze op het besluit kenbaar maken. De Milieugroep zal hier zeker gebruik van maken. Wij zullen onze leden en ook de mensen die in Spaubeek aanwezig waren op de informatieavond, voor zover wij hun adres hebben, waarschuwen als het tijd is om te reageren. Dat kan schriftelijk, maar ook mondeling tijdens een hoorzitting. Het is belangrijk dat ook u reageert zodra dat mogelijk is.
Volgens het beleid van de Provincie moeten ontgrondingen een maatschappelijk draagvlak hebben. De aanvrager van de vergunning moet met alle partijen, ook de omwonenden, overleggen. Van een dergelijk overleg is hier (nog) geen sprake geweest. Tijdens onze informatieavond in januari werd duidelijk dat er bij de omwonenden van de groeve niet veel draagvlak is voor langdurige ontgrondingen.

LAAT STRAKS VAN U HOREN!!

Labels: , ,

(voor lay-outs)
Read more!