zaterdag 29 augustus 2009

uitnodiging presentatie Rapport 16 september

s t o r t f r o n t
augustus 2009


Presentatie rapport Wetenschapswinkel Wageningen over toekomst groevengebied op 16 september

woensdag 16 september 2009

15.00 – ca. 17.30 uur
Gemeenschapshuis
Noeber Beemden, Burg.Pijlsstraat 5,
Schinnen

U bent van harte welkom
Het rapport van de Wetenschapswinkel van Wageningen Universiteit over de toekomst van de groeven in Spaubeek en Schinnen is klaar. Woensdag 16 september a.s. zullen de eerste exemplaren worden overhandigd aan burgemeester Cremers van Beek en burgemeester Link van Schinnen. Deze feestelijke gebeurtenis vindt plaats in gemeenschapshuis Noeber Beemden, Burgemeester Pijlsstraat 5, Schinnen. Uiteraard bent u als lid van de Milieugroep ook van harte welkom op deze bijeenkomst. We ontvangen u graag om 15.00 uur met een kop koffie of thee. Om 15.30 uur begint het “officiële gedeelte” met een toelichting door de projectleider van de wetenschapswinkel op het rapport. Vervolgens krijgen de beide burgemeesters hun exemplaar en zullen zij kort reageren. Ook de heer Frederix van Landschapspark De Graven die het voorwoord schreef voor het rapport, zal een korte reactie geven. De voorzitter van onze vereniging zal het officiële gedeelte besluiten. Vanaf ongeveer 16.30 uur is er dan gelegenheid nog iets te drinken.


Het bestuur van de Milieugroep is heel blij met het rapport. Wij zijn ervan overtuigd dat het een waardevolle bijdrage zal leveren aan de discussie over de toekomst van dit stukje Centraal Plateau.
Behalve de leden van onze vereniging en de omwonenden die in januari aanwezig waren op de informatieavonden nodigen wij ook alle partijen uit die op de een of andere manier betrokken zijn bij de besluitvorming met betrekking tot het groevengebied. Wij hopen dat veel vertegenwoordigers van de gemeenteraden en het gemeentebestuur van Beek en Schinnen, van de provincie, de ontgronders, natuurorganisaties zullen kennis nemen van de mogelijkheden om onze leefomgeving nog aantrekkelijker te maken.



Bijna twee jaar hebben onderzoekers en studenten van Wageningen Universiteit en de Hogeschool Van Hall/Larenstein gewerkt aan het project waarin bekeken wordt welke mogelijkheden er zijn om de zandgroeven na het stoppen van de ontgrondingen in te passen in het omringende landschap. In het rapport worden achtergronden van het gebied belicht, wordt gekeken naar reeds afgewerkte zandgroeven in Nederland en België en worden tenslotte adviezen gegeven voor de inrichting van het gebied tussen Nuth, Schinnen en Spaubeek en de daar liggende groeven. En voor de mensen die in januari naar de voorlichtingsavonden in Spaubeek en Schinnen kwamen: van flats, golfbaan of winkelcentrum in de groeven is geen sprake. Als de adviezen van het rapport worden gevolgd blijft het Centraal Plateau een gebied waar wandelaars en fietsers kunnen blijven genieten van rust, stilte en mooie vergezichten, zowel langs als in de groeven.

Wij hopen dat veel leden en omwonenden op 16 september aanwezig zullen zijn om met ons het glas te heffen op “een nieuw leven voor zandgroeven”.







Natuurlijk heeft het bestuur de afgelopen maanden veel tijd besteed aan het overleg over het rapport van de Wetenschapswinkel, maar er waren toch nog enkele andere zaken die de aandacht hebben gevraagd.


THERMIEK

In maart jl. heeft de Intergemeentelijke Milieudienst Beek Nuth Stein besloten de door Modelvliegclub Thermiek ’58 gevraagde vergunning te verlenen. Omdat wij van mening waren dat in de vergunning niet voldoende duidelijkheid werd gegeven betreffende de geluidsoverlast en de veiligheid van de andere gebruikers van het Plateau, zoals wandelaars, hebben wij beroep ingesteld bij de Raad van State. Ook het feit dat het vliegen met straaljagers in de vergunning wordt toegestaan en dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de effecten van het vliegen met modelvliegtuigjes op broedvogels speelde bij het besluit van het bestuur een rol. Op dit moment heeft de Raad van State de zaak in onderzoek. Het is nog niet duidelijk wanneer ons beroep (en dat van de andere partijen die beroep hebben ingesteld) zal worden behandeld.


ONTGRONDING SPAUBEEK

Hier zijn geen nieuwe ontwikkelingen. De aanvraag van de firma Bruls om in Spaubeek de ontgronding te kunnen hervatten ligt nog steeds bij de provincie. Zoals al eerder gemeld zullen wij op het moment dat het ontwerp-besluit ter inzage wordt gelegd onze leden en de omwonenden van de groeve hiervan op de hoogte stellen, zodat iedereen die dat wil zijn zienswijze over opnieuw ontgronden in Spaubeek op tijd kenbaar kan maken. Wij hebben al overlegd met de milieujuriste van de Milieufederatie hoe wij dit het beste kunnen aanpakken. U hoort van ons!

Labels:


Lees verder! (voor lay-outs)
Read more!